NOVÝ STAVEBNÍ ZÁKON: CO PŘINÁŠ A JAK OVLIVNÍ VÝSTAVBU?

Od 1. července 2024 vstoupí v platnost nový stavební zákon, který přináší řadu změn a novinek pro všechny, kdo plánují stavět nebo upravovat své nemovitosti. Tento zákon, který nahradí dosavadní stavební předpisy, má ambici zrychlit a zjednodušit stavební procesy v České republice. V tomto článku si přiblížíme klíčové změny a to, co od nového stavebního zákona můžeme očekávat.

JEDNO STAVEBNÍ ŘÍZENÍ

Jednou z nejvýznamnějších změn, kterou nový zákon přináší, je zavedení tzv. jednoho stavebního řízení. Tento koncept má zjednodušit proces schvalování staveb tím, že sjednotí územní řízení, stavební povolení a další potřebná povolení do jednoho společného procesu. Cílem je, aby stavebníci nemuseli žádat o povolení na více místech a mohli vše vyřídit „pod jednou střechou“.

Výhodou tohoto systému je, že by měl výrazně zkrátit dobu potřebnou pro získání stavebního povolení, což bylo v minulosti často kritizováno jako zdlouhavé a komplikované.

Elektronizace Stavebního Řízení

Nový zákon se také zaměřuje na digitalizaci a elektronizaci stavebních procesů. Vznikne Portál stavebníka, který umožní elektronické podávání žádostí, sledování stavu řízení a komunikaci s úřady. Tento krok má nejen zjednodušit celý proces, ale také zvýšit jeho transparentnost a snížit administrativní zátěž pro stavebníky i úředníky.

Elektronizace stavebního řízení je očekávána jako klíčová inovace, která přinese větší přehlednost a usnadní komunikaci mezi všemi zúčastněnými stranami.

Zrychlení Povolení Jednoduchých Staveb

Pro jednodušší stavby, jako jsou rodinné domy do určité velikosti, by měl být proces povolování výrazně zkrácen. Nový stavební zákon zavádí možnost zkráceného povolovacího řízení pro stavby, které nepředstavují významný zásah do území nebo nemají významný vliv na životní prostředí.

Toto zrychlené řízení by mělo trvat maximálně 30 dní a u některých staveb bude dokonce možné zahájit stavbu pouze na základě ohlášení.

Posílení Role Hlavního Stavebního Úřadu

Jednou z klíčových změn je také vznik Hlavního stavebního úřadu, který bude mít na starosti koordinaci a dohled nad celým stavebním procesem na celostátní úrovni. Tento úřad by měl zajistit, že stavební řízení bude probíhat jednotně a bez zbytečných průtahů, a to napříč všemi regiony.

Zavedení tohoto úřadu je reakcí na roztříštěnost a nejednotnost současného systému, kdy stavební úřady na různých úrovních často rozhodují nejednotně.

Zjednodušení Územního Plánování

Nový zákon se rovněž snaží zjednodušit územní plánování a jeho schvalovací procesy. Nově by měl být proces územního plánování rychlejší a pružnější, což umožní rychlejší realizaci stavebních projektů. Důraz bude kladen na srozumitelnost územních plánů a jejich lepší dostupnost pro veřejnost

Změny pro Developeři a Investory

Pro developery a investory přináší nový stavební zákon několik novinek, včetně povinnosti zajištění dostatečné infrastruktury v rámci jejich projektů. To zahrnuje například zajištění přístupu k pitné vodě, odpadnímu systému nebo připojení na dopravní infrastrukturu.

Pro větší projekty bude vyžadováno posouzení jejich dopadu na území a životní prostředí, což má zajistit, že nové stavby budou v souladu s potřebami a limity dané lokality.

Co To Znamená pro Stavebníky?

Nový stavební zákon přináší mnoho změn, které mají potenciál výrazně zjednodušit a zrychlit stavební procesy v České republice. Nicméně, jako u každé velké změny, bude záležet na tom, jak se nové postupy a pravidla podaří implementovat v praxi.

Pro stavebníky to znamená lepší dostupnost služeb, méně administrativních komplikací a rychlejší dosažení stavebních povolení. Elektronizace navíc slibuje vyšší komfort a přehlednost celého procesu.

Závěr

Nový stavební zákon představuje ambiciózní krok směrem k modernizaci a zefektivnění stavebního práva v České republice. Ačkoli přináší mnoho pozitivních změn, bude důležité sledovat, jak se tyto změny projeví v praxi a zda skutečně přinesou očekávané zlepšení pro všechny, kdo se na stavebních procesech podílejí.

Jestliže plánujete stavbu nebo rekonstrukci, doporučujeme sledovat aktuální informace a připravit se na nové podmínky, které od července 2024 vstoupí v platnost.

 

Podobné příspěvky